Ablak a Világra - Utazási magazin


Étkezés Görögországban


Kapcsolódó cikkekÉtkezés Görögországban

Görögországban a görögöknek az étkezés nem csak egy módszer, amellyel „teletömik a hasukat“, az evés egy életstílust képvisel. Az éttermek, tavernák többet jelentenek egy vendéglátó egységnél. Ezek azok a helyek, ahol a görögök leélik életük egy részét és nehezen találnánk köztük olyat, aki ne kedvelné az időtöltés ezen formáját.

Főleg a hétvége, amikor családostul elvonulnak egy tavernába, ahol órákat töltenek el hangos szóbeszéd és jó kedv kíséretében. Étkezési szokásaik eleve eltérnek a miénktől. A görögök a kávé és a könnyű reggeli hívei, ezt követi egy gyors ebéd a délutáni órákban és a gazdag vacsorához többnyire este tíz óra körül ülnek le, mely a késő éjszakába is elhúzódhat. A görög konyha annyira gazdag, mint az ország történelme, viszont más konyhák  hatását is érzékelhetjük. Az ország egyes részei és a szigetek közt is jelentős különbségek vannak az étkezési szokásokat illetően.

 Hol együnk?
... alapvetően bárhol. Éttermek és tavernák szó szerint mindenhol akadnak a legeredetibb „kulisszák“ mögött. Például egy hatalmas fa koronája alatt egy hegyi falu pici terén, közvetlenül a strandon, ahol a lábunkat szinte már a tenger simogatja, egy öreg szélmalomban, egy gyönyörű kert közepén vagy egy, az első látásra egyszerűnek tűnő családi házban, melyet útközben veszünk csak észre. Az asztalokon jellegzetes kockás abrosz található, melyet még egy papírabrosz is véd.        

Hogyan együnk?
... együnk kényelmesen és jóízűen! És főleg sokat! A pincér egyik tányért hoz a másik után amíg az asztal teljesen tele nem lesz. Aztán kezdődhet a lakoma. Mindenkinek minden tányérból kell enni legalább egy falatot.

Mit együnk és mit igyunk?
... a görög konyha a friss alapanyagokra esküszik, legyen szó zöldségről, halakról, húsról, melyeket olívaolajon készítenek el, különböző fűszerekkel gazdagítva. Mezedessel vagy mezékkel kezdünk. Ezekből az étvágyat gerjesztő falatokból rögtön néhányat rendeljünk. Kis tányérokon tálalják őket. Lehet szó zöldség- vagy majonézes salátákról, pürékről, körözöttekről. Ezekhez leginkább az ouzzó dukál egy klasszikus görög szeszes ital (ánizs-pálinka), melyet sosem isznak étel kísérete nélkül. És amikor már úgy érezzük, hogy mást nem vagyunk képesek enni, akkor következik a főétel. A klasszikus többé vagy kevésbé ismert specialitáson kívül rendkívül gazdag a hal- és a tenger gyümölcseiből készült ételek kínálata. Ezekhez szükséges finom bort inni a leghíresebb borászati régiókból (olyan márkák mint a Tsatntali vagy Boutari), esetleg voksolhatunk a ház bora mellett, melyet kancsóban hoznak az asztalunkra. A végére egy édes görög desszert jár legyen az baklava vagy a „görög viagra joghurt mézzel. Ezeket végül egy csésze forró café ellinikóval (görög kávé) vagy egy hűsítő frappéval kell „leönteni. 

Említhetnénk számtalan éttermet Görögországban. A klasszikus tavernákon, psarotavernákon (hal-taverna) és ouzzériken kívül a szigetek fővárosaiban és a közkedvelt nyaralóhelyeken igényes és színvonalas éttermek is akadnak, melyek a helyi étkeken kívül a nemzetközi konyha specialitásait is kínálják. Legyen szó bármilyen étteremről egy dolog mindegyikükben közös: mindenhol zene szól többnyire görög zene, amely az emberek életében egyformán fontos szerepet játszik, mint a jó étel.

Görögország nem csak egy úti cél, melyet meglátogatnak az utazók a világ minden pontjáról, de egyben egy gasztronómiai paradicsom is a különleges ízek kedvelőinek.  Felejthetetlenek maradnak azok az ízek, melyek egyenesen e föld belsejében születtek, pompás illatukkal kielégítik az összes érzéket.

Híres konyhája nagyon vonzó a tehetséges séfek számára, mert Görögország az utóbbi években előnyös pozícióra tett szert a nemzetközi gasztronómiában.

Akár a modern görög konyha újdonságait kóstolják meg, vagy a klasszikus ízekre esküsznek, a kínálat kielégít mindenkit. Ez is egyike azon okoknak, miért szeretnek visszatérni az emberek ebbe az országba.


Forrás:   © Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak