Ablak a Világra - Utazási magazin


Gyros, a világhódító szendvics


Kapcsolódó cikkek



Gyros, a világhódító szendvics

A görög, török, tunéziai, egyiptomi, jordániai nyaralások bárhol megtalálható kedvenc gyors ebédje, a gyros, döner vagy shawarma szendvics furcsa módon nem is olyan régen kezdte meg hódítását, és népszerűségéhez egy távoli kitérőre is szükség volt.

A gyros története a 19. században Törökországban kitalált döner kebabra vezethető vissza. (A gyros és a döner is egyaránt forgatást, forgást jelet.) Az alapötletet az adta, hogy megoldják jelentősebb mennyiségű hús folyamatos, szabályozható sütését, minél kevesebb munkával. A megoldás ismert, a pácolt húst függőleges nyársra húzták, és mindig csak a külső, más megsült részt vágták le róla.

A találmány Törökoszágban szinte el is felejtődött, és Görögországban is alig-alig használták, a míg a 60-as években New Yorkban egy fiatal üzletember (aki addig autó kereskedéssel foglalkozott) fel nem figyelt egy kis görög étterem kínálatában a gyrosra és egy jelentős vállalkozást, a Kronos Foods nevű céget alapította a szendvics népszerűsítésére, a gyros sütők érétkesítésére és előkészített és felfűzött hús szállítására. Munkája eredményeképp, alig húsz éve alatt, a 80-as évek közepére mintegy 50.000 helyen árultak már gyrost az Egyesült Államokban. A legtöbb szendvicsbár kicsi helyiség volt, és közvetlenül az utcára árult étel, és valamilyen formában kötődött a görög közösséghez – ha máshogy nem, legalább megjelenésében.

Tengeren túli óriási népszerűsége okán aztán a gyros visszatért az öreg kontinensre, hogy megkezdje igazi diadalútját. Ma alig van olyan ország Európában, ahol ne találkoznánk vele, igazi otthonra azonban a mediterrán országokban talált. Görögországban tehát gyros, Törökországban döner kebab, az arab országokban shawarma néven találkozunk vele.

Szinte miden mediterrán nép magának követeli a hús sütve forgatásában az elsőséget, vannak történetek, amik egészen Mezopotámiáig vezetik vissza a mai gyros eredetét. Igazságot azonban szerencsére nem kel tennünk; akármi is a neve, a nyárson forgatott húsos szendvics nagyon finom, igazi remek fogás a nyaralás alatt.


Forrás:   







© Copyright 2000-2010 Világlátó   |   Lapcsalád további tagjai: Start Utazás, Last Minute Utak